logo teljes


"A rossz minőség emléke sokkal tovább él, mint az alacsonyabb ár miatt érzett rövidke öröm!"

"Higgyék el, egy tisztességes műhely megbontás előtt soha nem tud hitelt érdemlő árajánlatot adni."

Hogyan készítsük fel autónkat a tavaszra?

auto serviceA tavasz beköszöntével végre elbúcsúzhatunk a hideg időtől és a nyálkás utaktól, viszont az évszakváltás miatt érdemes ezúttal is figyelmet fordítanunk autónk átvizsgálására. A márkaszervizek kedvezményes akciókkal várják ebben az időszakban az autósokat, hogy a tavaszi üzemmód is gondtalan lehessen. Autónk megfelelő felkészítése nem csak a téli időszakban, hanem tavasszal is kifejezetten fontos, amennyiben biztonságos közlekedésre törekszünk, s hosszú távon szeretnénk megőrizni kocsink jó állapotát. Sokan úgy gondolják, hogy elég kicserélni a gumikat, s máris útnak eredhetnek, azonban ez tévedés, hiszen a jármű megfelelő ápolására, alapos tisztítására és egy szakszerű állapotfelmérésre is szükség lehet. A téli üzemmód ugyanis jobban igénybe veszi az autót: egyrészt az utak minősége rosszabb ilyenkor, másrészt a fagy sem kíméli ebben az időszakban a kocsikat, ráadásul az utak jégmentesítésére használt szerek sem hatnak kedvezően a járművekre.

Gumicsere

nyari gumiAz autózási szokásaink befolyásolják leginkább, hogy mikor érdemes lecserélnünk a téli gumit, de általánosságban elmondható, hogy március végéig javasolt kivárni ezzel, ugyanis még gyakoriak az éjszakai lehűlések, éppen ezért szükségünk lehet a lágyabb gumi által nyújtott biztonságra. Amennyiben gyakrabban autózunk a környező országok hegyes területei felé, akkor későbbre is halaszthatjuk a cserét, ugyanis ott még télies lehet az időjárás, s bármikor belefuthatunk havazásba is. Nyáron egyébként is kisebb kockázatot rejt magában, ha téli gumival autózunk, mintha fordítva tennénk ezt, ennek ellenére természetesen javasolt a gumi csere, már csak azért is, mert téli gumival meleg időben rosszabb a tapadás, ezáltal nőhet a fékút. Mielőtt feltennénk a nyári abroncsot, győződjünk meg arról, hogy megfelelő-e azok profilmélysége (legyen legalább 4 milliméteres), és ellenőrizzük a gumik életkorát is, ugyanis a korral romlik a minőség is, így öt évnél tovább nem érdemes használni azokat. A téli gumik tárolását nem kell otthon megoldanunk, a márkakereskedések különböző konstrukciókat kínálnak a nyári raktározásra.

Autóápolás

A gumicserével természetesen még messze nem ért véget a tavaszi felkészítés, érdemes ezután egy teljes, alvázmosással egybekötött tisztításra is elvinni gépkocsinkat. Az utak jégmentesítésére használt anyagok ugyanis könnyedén beivódnak a jármű különböző réseibe, ami a későbbiekben szétmarhatják az elemeket. Ilyenkor egy motormosás sem árt, azonban ezt bízzuk inkább szakemberre.

Átvizsgálás

serviceMiután kipucoltuk négykerekűnket, ajánlott néhány lépésben átvizsgáltatnunk azt. A márkaszervizek ilyenkor kedvezményes tavaszi akciókkal várják ügyfeleiket, s akár pár ezer forintért átnézik a kényes pontokat, ezáltal pontos képet kaphatunk autónk állapotáról. A kátyús utak miatt szükséges lehet a futóművek szakszerű beállítására, de emellett a fékek ellenőrzését is elvégzik a szakszervizek. A téli üzem után elengedhetetlen a hűtőrendszer, a fékfolyadék, az ablak- és fényszórómosó feltöltése, továbbá a klímaberendezés évenkénti tisztítása is ebben az időszakban lehet esedékes. Szükség esetén ezzel együtt érdemes a lég- és pollenszűrőket is cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét.

Forrás: autoblog.hu

Partnerek - Beszállítók

InterCars
BárdiAutó
Kocsis Autóalkatrész
Láng Autóalkatrész
Unix Autó
Zs+U

Belépés

Írjon nekünk

Facebook

© 2003-2021 Developed by Webbinger Creative- Minden jog fenntartva! Designed by Webbinger Creative ® - All rights reserved!
A weboldalon található minden szöveg és kép a Véműhely Kft. tulajdonát képezi, másolása, felhasználása csak a tulajdonos előzetes írásos engedélyével lehetséges! Minden egyéb esetben jogi következmények várhatóak!

Search