logo teljes


"A rossz minőség emléke sokkal tovább él, mint az alacsonyabb ár miatt érzett rövidke öröm!"

"Higgyék el, egy tisztességes műhely megbontás előtt soha nem tud hitelt érdemlő árajánlatot adni."

Az olajcsere

olajcsereOlajcserét milyen gyakran szükséges megtenni

Az olajcsere fontosságát a mai napig nem elég hangsúlyozni, egyrészt mivel az olaj a motor 'vére', másrészt mert az autósok nagy része az olajcsere – aránylag kis – összegén is szeretne spórolni, az előírt olajcsere periódust egy kicsit kitolni. De vannak sokan olyan gépkocsi tulajdonosok is, akik valamely okból kifolyólag nem tudják, milyen időközönként is szükséges az autójukban motorolajat cserélni, milyen szempontokat vegyenek figyelembe.

Olajcsere periódusok régen és most

Körülbelül 20 évvel ezelőtt az autók többségének 5 és 10 ezer kilométer között volt meghatározva a javasolt legkésőbbi olajcserék ideje. Ez mára már a duplájára nőtt, 15 - 20 000, de néhány típusnál már 30 000 kilométeres olajcsere intervallummal is találkozunk. A motorolaj periódusok idejének megnövekedése kisebb részt az autó motorok minőségi javulásának, nagyobb részt a kenőanyagok hatalmas fejlődésének köszönhető.

Mik szabják meg két olajcsere közötti idő maximális idejét?

oilA legfontosabb tényező az, hogy a gépjármű gyártója mennyi kilométerben maximalizálta a két olajcser közötti időt. Az autók többsége jelenleg 15 ezer és 30 közötti olajcsere periódussal van forgalomban, Ezek az értékek leginkább a normál használatra érvényesek, nagyobb igénybevétel akár 5 – 10 ezer kilométerrel is megrövidítheti a motor kenőanyag cseréjének köztes idejét.

De honnan tudhatjuk meg, hogy a mi autónkra mennyi kilométeres intervallumot határozott meg a gyártó? Ez az autó felhasználói kézikönyvében, vagy használati utasításában világosan le van írva, azzal együtt, hogy milyen motorolajat szabad csak a motorba tölteni, amit szintén nagyon fontos betartani.

A megadott intervallumot soha ne haladjuk túl, és ha a járművet nagy igénybevétellel használjuk, például városba napi többszöri hidegindítással naponta, akkor célszerű pár ezer kilométerrel hamarabb lecserélni a kenőanyagot, hogy autónk motorja minél tovább megőrizhesse jó minőségét.

olajsaros motorHa így használjuk túlnyomó részt az autónkat, akkor célszerű 8-10 ezer kilométerenként olajat cserélni, hiszen a motor (és az olaj) arányaiban többet van hidegen használva, ezáltal sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. A városi használatra leginkább ez érvényes, és sokkal kevesebbe kerül, mint egy meghibásodás miatti javítás költségeit fizetni. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a városi használatnál sokkal hosszabb idő alatt érjük el a 8-10 ezer kilométert, mint rendszeresen hosszabb utakat járva, a 15 ezret. Tehát a gyakoribb olajcsere költsége éves szinten nem jelent többlet költséget, viszont egy motor generál több 10, vagy 100 ezres költsége valószínűleg nem csal mosolyt az arcunkra.

Azonban jó ha tudjuk, hogy a kilométer intervallum meghatározásán kívül más korlátozás is létezik, ez főként azokra az autósokra vonatkozik, akik keveset használják a járművüket, évente mindössze 10 ezer kilométer alatt van a futásteljesítményük.

A korlátot időben is meghatározzák, és a motortól, illetve a felhasznált olajtól függően maximálisan 1 vagy 2 évben állapítják meg az olajcsere időpontját, függetlenül a megtett kilométerek számától. Az, hogy mi autónkra mennyi idő vonatkozik, a motorolaj címkéjén találhatunk utalást, illetve a gyártó honlapján tudhatjuk meg azt.

A motorolajakra ez az egy-két év határidő már akkor is vonatkozik, ha mindössze csak felbontottuk a csomagolást, tehát még használva sem volt. Ez az oxidáció miatt van, ami a motorolajak legnagyobb ellensége.

Fontos, hogy mindig az előírt minőségű motorolajat töltsük csak az autó motorjába, mivel az olcsóbb, vagy hamisítvány motorolajak huzamosabb használatával akár tönkre is tehetjük a gépjármű motorját, illetve a nagyobb mérvű kopás és a nem megfelelő kenés, illetve hűtés eredményeképpen csökkenhet annak élettartama.

Másik fontos dolog, hogy ne higgyünk a különböző olajadalék reklámoknak, sajnálatosan a legtöbb esetben az derült ki, hogy a betöltött adalékok nemhogy nem javítottak a eredeti motorolaj teljesítményén, hanem még rontottak is rajta.

Eredeti cikk: vezess.hu

Ezt is érdemes elolvasni: "Ritka olajcsere, gyors motorcsere"

Partnerek - Beszállítók

InterCars
BárdiAutó
Kocsis Autóalkatrész
Láng Autóalkatrész
Unix Autó
Zs+U

Belépés

Írjon nekünk

Facebook

© 2003-2021 Developed by Webbinger Creative- Minden jog fenntartva! Designed by Webbinger Creative ® - All rights reserved!
A weboldalon található minden szöveg és kép a Véműhely Kft. tulajdonát képezi, másolása, felhasználása csak a tulajdonos előzetes írásos engedélyével lehetséges! Minden egyéb esetben jogi következmények várhatóak!

Search